GESCHIEDENIS
Trait d’Union werd in 1969 opgericht op initiatief van het OCMW van Moeskroen met als doel mensen met een handicap op de arbeidsmarkt in te schakelen. Oorspronkelijk was dit sociaal atelier gevestigd in de gebouwen van het OCMW in de Koningsstraat 1 te Moeskroen. Er waren ongeveer 20 werknemers in dienst, die anders moeilijk een baan zouden kunnen vinden. In die periode werd het werk vooral beschouwd als “bezigheid”.
In 1986 is het bedrijf (nog steeds bekend onder het label ‘Atelier Protégé’ (A.P.)) verhuisd naar grotere gebouwen in de rue du Pont Vert 51. De ontwikkeling van de activiteiten, in samenwerking met de lokale industrie, heeft het mogelijk gemaakt om meer specifieke sectoren te integreren, zoals lassen, naaien, zeefdrukken, inpakken en op maat verpakken. De vzw telde op dat moment ongeveer 50 werknemers.
In 1994 zette het bedrijf een beslissende stap in de goede richting door zich te vestigen in het hart van de nieuwe industriezone van Moeskroen, genaamd La Martinoire. De eenvoudige toegang tot de weg, de omvang en de structuur van het nieuwe gebouw maken de ontwikkeling van nieuwe werkgebieden mogelijk. Het bedrijf heeft vervolgens 3 toegangspoorten die geschikt zijn voor alle soorten voertuigen.
Nog voor het jaar 2000 kan Trait d’Union werkgelegenheid bieden aan meer dan 120 meer ervaren en vooral veelzijdige medewerkers, om in een korte tijdspanne kwaliteitsvol werk te garanderen.
Om nog ambitieuzere doelstellingen te bereiken werd in 2008 een nieuw pand van 4.000 m² gebouwd. Hierdoor konden we onze opslag- en productiecapaciteiten nog verder verbeteren.
In 2014, breidt Trait d’Union zijn activiteiten verder uit door zich te vestigen in de industriezone van Comines-Warneton.
De redenen hiervoor zijn uiteenlopend met verschillende doelstellingen:
- De ontwikkeling van onze commerciële activiteiten in de zone van Komen.
- De uitbreiding van ons personeel (20 FTE’s over een periode van maximaal 2 jaar, vanaf de effectieve start in de nieuwe werkplaatsen, gepland voor september 2014).
- De mobiliteit van een deel van onze medewerkers (Cominois) vergemakkelijken. Een werknemer die in Comines woont en in de ETA in Moeskroen wil werken, is helaas slecht bediend door het openbaar vervoer en brengt bijna twee uur per dag door al pendelend (bus, trein, pendeldienst naar het bedrijf). Het resultaat is dat veel mensen worden ontmoedigd.
- We streven naar een samenleving die geen afstand vreest, of het nu gaat om Waalse, Nederlandstalige of Franstalige samenlevingen,
- een meer commerciële uitstraling is belangrijk voor Trait d’Union.
Tot op de dag van vandaag blijft Trait d’Union zich uitbreiden. Er zijn nu bijna 300 mensen tewerkgesteld. Het aanbod van diensten is nog veelzijdiger geworden.
WIE ZIJN WIJ ?
In Moeskroen ligt de Trait d’Union op een toplocatie op de grens van Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië. Dit bedrijf, gespecialiseerd in maatwerk, heeft meer dan 300 werknemers in dienst met investeringen in industriële onderaanneming.
Op de site van Martinoire, in een jong en snel uitbreidende omgeving aan de Franse grens, zet deze sociale onderneming zich resoluut in om een partner van de industrie te zijn. Zo realiseert zij al haar activiteiten op meer dan 10.000 m². Trait d’Union maakt in Komen, op een oppervlakte van bijna 2000 m², gebruik van zijn knowhow ten dienste van de lokale bedrijven.
Trait d’Union brengt geen enkele eigen productie op de markt en stelt vooral zijn knowhow ten dienste van de industriëlen.
Hoewel het bedrijf zeer veelzijdig is, heeft Trait d’Union zich gespecialiseerd in verschillende bedrijfstakken en in het bijzonder in de volgende vakgebieden: algehele verpakking, inpakken en krimpverpakking, uitbesteding aan partnerbedrijven, loonwerk, confectie, herstelling van palletten, enz.
De vzw Trait d‘Union, die zijn oorspronkelijke sociale functie voor het personeel wil behouden, blijft de ideale partner voor de kleine, middelgrote en grote industrie en zal dat ook blijven.
ONZE MISSIE
Om te beantwoorden aan de wensen en behoeften van de regio Moeskroen, wilde de sociale onderneming lokaal werk bieden aan mensen met een handicap, in volledige overeenstemming met de normen van het Waalse Gewest. Het Waals Agentschap voor de Integratie van Gehandicapten heeft onze vereniging zonder winstoogmerk goedgekeurd onder het nummer 134.
Een SOCIALE missie: het bieden van betaald werk aan mensen met een handicap die het moeilijk hebben om te integreren binnen de normale arbeidsmarkt. Een structuur bieden die de ontwikkeling van het potentieel van deze mensen bevordert en een maximale autonomie garandeert. Integratie en opleiding van jongeren als onderdeel van hun eerste werkervaring
Een ECONOMISCHE missie: om de vzw te integreren in de regionale economische structuur. Een bedrijfspartner zijn door het aanbieden en ontwikkelen van een breed scala aan DIENSTEN die voldoen aan de verwachtingen van de klanten, waarbij voorrang wordt gegeven aan de eisen van kwaliteit, flexibiliteit en snelheid.